Pebre-d'ase
Satureja montana
Lamiaceae Labiaceae
Àutri noum : Pebre-d'ai, Isop.
Noms en français : Sarriette des montagnes, Sarriette vivace.
Descripcioun :Lou pebre-d'ai es uno planto redoulènto bèn couneigudo de nòsti mountagno. Trachis souvènt en gròssi mato denso de flour blanco à roso. Flouris pulèu à la fin de l'estiéu.
Usanço :Es proun couneigu "pèr n'en perfuma lei toumo" (O. Madon, op.cit. p.153) o lou boudin. Se fai uno meno de soupo, la "soupo dóu pastre" pèr li proublèmo de digestioun o d'estoumac : "Fasès bouli coume uno infusioun voste pebre-d'ase dins la casseirolo, pièi quant a bouli, arrestas lou fiò, levas voste pebre-d'ase, ié metès la pasta, pièi la pasta pren aquéu perfum" ib. Ei couneigu tambèn pèr èstre acalourant.
Port : Pichoto planto lignouso
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Camefite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Satureja
Famiho : Lamiaceae
Famiho classico : Labiaceae
Ordre : Lamiales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Juliet à setèmbre
Liò : Tepiero seco
- Relarg à jóuinis aubret
- Ribo d'aigo
- Roucas
Estànci : Mesoumediterran à Mountagnard
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Satureja montana L., 1753
Aiet-musca
Allium moschatum
Amaryllidaceae Alliaceae
Nom en français : Ail musqué.
Descripcioun :L'aiet-musca flouris dóu mitan à la fin de l'estiéu dins li tepiero roucaiouso de garrigo. Es un pichot aiet emé de fueio longo e uno tèsto (cabosso) di proun fibrinouso. Li flour, blanco, poulideto, soun drecho amé uno costo pourpro (o verdo) au mitan di sepalo.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquesto planto. A bessai li mémis usanço que lis àutris aiet fèr. Dèu èstre un pau dur pèr manja.
Port : Erbo
Taio : 7 à 15 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Allium
Famiho : Amaryllidaceae
Famiho classico : Alliaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 4 mm
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1300 m
Aparado : Noun
Avoust à setèmbre
Liò : Tepiero roucaiouso
- Garrigo
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano-Nord
Ref. sc. : Allium moschatum L., 1753